AĞIZ VE NEFES KOKUSU MUAYENEHANESİ
AĞIZ KOKUSU ve NEFES KOKUSU
NASIL ÖLÇÜLÜR (ÖLÇME TEKNİKLERİ)
Ağız kokusu ölçen cihazlar (halitometre) ile 1 defalık yapılan ölçümlerin hiç bir teşhis değeri yoktur.
Ağız kokusu her 2-3 dakikada bir defa değerini değiştirir. Gün içerisinde her dakika başka bir sayı ölçülür. Ağız kokusu muayenesi sırasında anlık ölçülen sayı, fevkalade anlamsız, değersizdir. Çünkü insanlar muayeneye geldiği tarihte ve dakikada normalde sahip oldukları ağız kokusundan daha az veya daha fazla miktarda ağız kokusuna sahip olabilirler.
Zayıf ağız kokusu ölçülen bir insan "sizin ağız kokunuz yoktur" denilirse bu bir hata olur. Bu birey aslında ağız kokusu sahibi olabilmekte, evine gittiği zaman ağız kokusundan şikayet etmeye devam etmektedir. Esas olan anlık ağız kokusunun değil ağız kokusu kapasitesinin tespit edilmesidir. Böylece bireyin ağız kokusu üretip üretmediği ortaya çıkarılmış olur.
Nefeste 3481 tane nefes gazı bulunur. Bu gazları ancak gelişmiş ve çok çeşitli gazları ölçebilen bir halitometre tespit edebilir. Halimeter diye bilinen cihaz sadece 1 tane kokuyu ölçebileceği için yeterli olmayabilir. Bu klinikte Halitor kullanılır. Çok sayıda kokuyu ölçebilir.
Doktorun hastasının ağzını koklayarak teşhis koymaya çalışması budalalıktır. Çünkü ağız kokusu gazları zehirlidir. Üstelik ağız kokusunu koklamak ve koklatmak ahlaki değildir, seviyesiz bir muayenedir, tıbbi ve psikolojik sakıncaları vardır.
Nasıl ölçüm yapıldığını anlatan videoyu tıklayarak izlemek mümkündür.
Halitorium ağız kokusu klinikte sadece aşağıdaki cihazlar kullanılır.
Ağız kokusunun sebebi ne olursa olsun 3 tane kaynağı vardır: Ağız-Burun-Nefes. Ölçümler bu 3 kaynağı hedef almak zorundadır. Sadece ağızdan yapılan ölçümler eksiktir. Halitorium ağız kokusu ölçme kliniğinde her hastaya aşağıdaki testlerin hepsi yapılır.
Aşağıdaki resimde ağız (solda) ve nefes (sağda) kokusu ölçümü yapılmaktadır
AĞIZ KOKUSU ÜRETİM KAPASİTESİ ÖLÇMEK
Bireyin statik ağız kokusu ölçülür, ağzına 1 yudum protein solüsyonu verilir. 1 dakika ağızda bekletmesi istenir. Sonra ağızdan yeniden ölçüm yapılır. Ağız kokusu farkı tespit edilir
Bu durumda her sağlıklı birey 10 ppm seviyesinde ağız kokusu üretirken, ağız kokusu üretebilme kapasitesi yüksek olan bazı bireyler 15-20 ppm ağız kokusu üretir (ve hatta bazı bireyler 40 ppm den yüksek knsantrasyonda) ağız kokusu üretir. İşte bu bireylerin ağız kokusu seviyesi başlangıçta düşük ölçülmüş bile olsa ağız kokusu hastasıdır.
Aşağıdaki resimde burun
kavitesi (solda) ve nefes (sağda) kokusu ölçümü yapılmaktadır
Nefes kokusu ağız kokusundan farklıdır.
İnsanın kan gazları nefesine karıştığı için, bireyin nefesinde ölçülen gazlar aslında
kan kimyasının bir yansımasıdır.
Burada incelenmek üzere balona toplanan nefes gazları biraz sonra ölçülecektir.
Nefes kokusu ağız kokusundan farklıdır.
İnsanın kan gazları nefesine karıştığı için, bireyin nefesinde ölçülen gazlar aslında
kan kimyasının bir yansımasıdır.
Burada incelenmek üzere balona toplanan nefes gazları biraz sonra ölçülecektir.
OLFAKTOMETRİK KOKU HASSASİYET TESTİ
Bireyin burnuna yukarıda solaki resimde görülen düzenek ile bilinen bir koku gönderilir. Musluk giderek açılır ve bireyin ilk koku algıladığı ,nda haber vermesi istenir. Böylece bireyin koku algılama hassasiyeti (eşik değeri) tespit edilir. Ağız kokusu hastalarında bu eşik değer yüksek bulunur ve teşhis edilmesini sağlar. Böylece bireyin anlık ağız kokusu kaç ölçülürse ölçülsün ağız kokusu hastası ise teşhis etmek mümkün olur.
Aşağıdaki fotoğraflarda sağlıklı bir insanın ağzından ölçülen
fizyolojik ağız kokusu görülüyor.
TAT-KOKU KONFÜZYON TESTİ
Bazıbireyler dillerindeki tat reseptörleri ile koku alırlar (kemosensor disfonksiyon veya disguzi). Bu hastalar silindeki tadı ağız kokusu olarak hissederler fakat kimseyi ikna edemezler. Psikiyatriste gönderilirler. Aslında gerçekten hiç kimsenin duymadığı bir ağız kokusu duymaktadır. Bu bireyleri teşhis edebilmek için ağızda suni bir koku oluşturulur ve dil uyuşturulur. Koku algısı yoklanır.
HALİTORİUM KLİNİKTE TESPİT EDİLEBİLEN AĞIZ ve NEFES KOKUSU GAZLARI ŞUNLARDIR
- Uçucu organik gazlar (116 tane)
- Azotlu gazlar (amonyak-NH3)
- Kükürtlü gazlar +4 değerlikli olanlar (SO2)
- Kükürtlü gazlar -2 değerlikli olanlar (H2S vs..)
- Parlayıcı gazlar (Hidrojen, metan grubu, (72 tane)
Ölçülebilen gazların listesi için tıklayınız
AĞIZ ve NEFES KOKUSU ÖLÇÜM RAPORU
Bütün ölçümler bir ağız kokusu ölçüm raporu şeklinde teslim edilir. Raporda hangi gazın ağız kokusu veya nefes kokusu yarattığı ve bireyin neresinden kokunun ağırlıklı olarak ortaya çıktığı anlaşılabilir. Bu rapor ile hangi doktora gideceği bireyin kendi insiyatifindedir. Örnek bir rapor görmek için tıklayınız.
Randevu Al
Soru Sor
Kaç Çeşit Ağız Kokusu Vardır?
Ağız Kokusu Sebepleri Nedir?
Ağız Kokusu Nasıl Tedavi Edilir?
Diş ve Ağız Bakımı Nasıl Yapılır
Dr. Murat Aydın Kişisel Web Sayfası
Bu sitedeki ve sitenin alt sayfalarındaki her hangi bir bilgiden izinsiz (ç)alıntı yapanlar hakkında yasal haklarım saklıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırı alıntı yapmak suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir. Buradaki bilgiler kullanıcıya fikir vermek ve destek sağlamak içindir. Muayene, tanı, tıbbi tavsiye, konsültasyon ve teşhis yerine geçmez.
- © halitorium.com. All rights reserved.
- Design: HTML5 UP